Kultura stolování
Jídlo, je pro někoho ztráta času, někdo si ho umí naopak pěkně užít. Nic to nemění na tom, že bychom se měli naučit jíst v klidu a při jídle nespěchat. K tomu nám napomůže, dodržování kultury stolování. Na hezky prostřeném stole, nám určitě bude jídlo chutnat lépe, než na stojáka u bufetové stolku s igelitovým ubrusem. Je jasné, že pokaždé na dokonalé prostírání stolu a dodržování přesné etikety nebudeme mít čas. Ani půlhodina na oběd, kterou nám zaměstnavatel umožňuje, nám moc prostoru na klidné stravování nedává. Proto bychom si ho měli užít, když máme dostatek času. Rozhodně bychom se měli naučit, alespoň o víkendech, třeba jen z jednoho společného jídla, udělat svátek. Není nutné vytahovat talíře a příbory po babičce, křišťálové skleničky nebo prostírat damaškový ubrus.Měli byste si vytvořit hlavně příjemnou atmosféru, ve které se bude cítit každý dobře.
Základem příjemného stolování, by měl být prostorný jídelní stůl, aby se k němu všichni jedlíci pohodlně vešli. Budete-li se při jídle šťouchat vzájemně lokty, příjemné vám to určitě nebude. Stačí, když na stůl prostřete čistý ubrus, na který umístíte nějakou hezkou dekoraci. Květiny ve váze dokáží udělat své a stůl pěkně oživí. Pro obyčejný nedělní oběd bude jednoduché prostírání dostačující.
V jiné situaci se ocitnete, když se rozhodnete uspořádat slavnostní oběd nebo večeři pro více lidí nebo budete připravovat štědrovečerní menu. V těchto případech, by měl být stůl prostřen opravdu slavnostně. Měli byste přihlédnout ke kultuře stolování a s prostíráním si dát trochu více práce. Už při prvním pohledu na prostřený stůl, by mělo být patrné, že se bude jednat o slavnostní příležitost. Pokud se chystáte stolovat pouze s rodinou, na přísné dodržení etikety, nemusíte tolik dbát. To jak bude stůl prostřen, ovlivní i celkovou náladu u stolu.
Abyste učinili povinnosti za dost, pokuste se prostřený stůl sladit s událostí, které se bude společné stolování týkat. Při oslavě narozenin, můžete zvolit při prostření stolu veselejší barvy. Můžete ho poházet třeba barevnými konfetami. Přihlédněte, ale i k věku oslavence.
Při velikonočním obědě dejte přednost barvě žluté a zelené. Vhodnou ozdobou stolu budou vázy s narcisy nebo březovým proutím. Na stůl můžete posadit i dekorace kuřátek. Upečený beránek a mazanec, celkové pojetí stolu pěkně doplní. Takové prostírání nadchne zvlášť, ty nejmladší stolovníky.